Однорічна рослина сімейства бобових. Головна і неоціненна властивість віки - формування прекрасною структурованої грунту. Віка - прекрасне зелене добриво, яке збагачує грунт азотом, фософором і органічною речовиною в не меншій мірі, ніж гній. Кормова (хороший корм для кіз та кролів) і медоносна культура. Томати, вирощені на цьому сидераті - дають до 45% прибавки врожаю.
Як сидерат віка цінується за скоростиглість (одну з найвищих серед бобових), що дає можливість використовувати її в проміжних посівах (перед озимими або після озимих і ранніх ярових зернових і овочів). Озима віка встигає дати врожай зеленої маси під висадку розсади томатів, пізньої капусти, перцю та інших культур.
Зелене добриво. Накопичує біомасу до 30 кг і більше з 10м2 в період від сівби до найбільшої продуктивності (приблизно 90 днів). Після розкладання в ґрунті біомаса віки стає легкозасвоюваним добривом, а грунт поповнюється гумусом. Завдяки клубеньковим бактеріям, які розвиваються на коренях, видобуває з повітря азот і накопичує його, хоча і менше, ніж конюшина, люцерна та люпин, але більше, ніж будь-які хрестоцвіті та злакові сидерати. Є дуже хорошим попередником для культур, вимогливих до азоту.
Ґрунтоутворюючі та ґрунтозахисні якості. Дренує, покращує структуру грунту, підвищує його повітро - і вологоємність. Захищає грунт від водної та вітрової ерозії (віка озима - навіть взимку). До того ж, затримує сніг, зменшує промерзання ґрунту, що сприяє більшому накопиченню вологи.
Фітосанітарні якості. Оздоровлює грунт. Покращує умови життєдіяльності ґрунтових мікроорганізмів і черв'яків, при розкладанні служить їм кормом. Це в свою чергу призводить до зменшення захворюваності рослин і підвищення врожайності. При щільному посіві в окультурені грунту пригнічує розвиток бур'янів.
Кормова культура. За поживністю зеленої маси яра віка перевершує горох і люпин, її прирівнюють з конюшиною. Поїдання і перетравлюваність сіна і зелені усіма видами тварин дуже хороші. Містить багато білка, жирів, зольних елементів, особливо в листках, тому при зборі зеленої маси її обережно перевалюють, щоб не допустити втрати листків. Починають використовувати з початком масового цвітіння, коли концентрація поживних речовин найбільша. Але з-за того, що максимальний приріст зеленої маси припадає на період цвітіння, доцільно скошувати у фазі зелених бобів.
Джерелом яких елементів є: азот, калій, бор, мідь, кобальт.
Вирощування. Віку яру на зелене добриво вирощують як проміжну культуру. Сіють з ранньої весни (тоді врожай найвищий) до 5 серпня. Іноді висівають як покривну культуру для однорічних і багаторічних трав: спочатку трави ростуть повільно і віка захищає їх від заростання бур'янами. Якщо ж трави почнуть інтенсивно зростати, вику скошують над ними і використовують в якості мульчі на вільних ділянках або компостують з торфом, гноєм та ін. Озиму вику сіють в кінці літа, 15-30 серпня, в степових районах - до 15 вересня.
Для присадибного городництва як сидерат вона представляє інтерес як попередник розсади томатів, перцю, і т. п. Висіяна в серпні, озима вика навесні відростає від бруньок в нижній частині стебел і нарощує зелену масу, яку зрізують після висадки розсади. Врожаї озимої віки декілька нижче, ніж ярої. Оскільки стебла у віки кучеряве, то сіють її, як правило, в суміші з рослинами, які служать їй опорою: вівсом, ячменем, пшеницею, кормовими бобами, люпином, кукурудзою і соняшником на силос. Віку озиму - з озимим житом, багаторічним райграсом, озимим ріпаком, озимою горлицею.
Ось кілька прикладів застосування віки:
Пізнім літом на звільнену грядку вносять і неглибоко закладають компост. Потім грядка розрівнюється і засівається озимою вікою. Краще сіяти віко-вівсяну суміш: віка зростає повільно, а овес швидко, тобто він служить свого роду нянькою для віки. Овес на зиму гине, а віка веде себе так, як і має озима культура: сходить, кущиться, захищає разом з вівсом грунт взимку, відростає навесні і на момент висадки розсади теплолюбних культур встигає вирости до цвітіння. Незадовго до посадки її треба скосити, не обробляючи грунт. Прямо в стерні зробити лунки і посадити в них перець або помідори, а скошену масу використовувати як мульчу. Тепер грядку можна залишити в спокої аж до збору плодів (тільки поливати при посухах).
Нехай на грядці росте якась висока культура: кукурудза, брюссельська капуста, цвітна капуста або соняшник. У липні по грядці сіється озима вика (близько 10г на 1 м2) і присипається компостом. Сходить, росте, фіксує бульбами азот з повітря, пригнічує бур'яни, перешкоджає перегріву і пересиханню грунту. Основна культура в свій час збирається (разом зі стеблами), а віка, отримавши повне сонце, продовжує зростати. Взимку приріст гине, навесні віка знову відростає. За декілька тижнів до посадки чергової культури вона разом з корінням зашпаровується в грунт і грядка готова - пухка, удобрена. Двотижнева пауза витримується, щоб перечекати "спучування" ґрунту після загортання віки.
Ґрунти. Вимагає добре окультурених поживних ґрунтів середнього механічного складу, добре зволожених із слабокислою або нейтральною реакцією. Віка озима менш вибаглива, росте і на легших ґрунтах. Не підходять кислі, болотяні ґрунти, солончаки та сухі піски.
Вологість. Вологолюбна, особливо в період бутонізації і цвітіння. Засуху витримує погано. Озима менш вологолюбна, ніж яра.
Температура. Невибаглива. Один з найбільш холодостійких сидератів. Зимостійкість озимої вики середня. В суміші з вівсом витримує заморозки до -5 -7°С.
Освітленість. Рослина довгого дня. В умовах короткого дня не цвіте. Вика озима більш тіньовитривала.
Основні | |
---|---|
Виробник | Agreen |
Країна виробник | Україна |
Колір | Зелений |
Користувальницькі характеристики | |
Гарантія | 14 днів |
Вага | 1 |
Термін зберігання | 24 міс |
Упаковка | Поліетиленовий пакет |
- Ціна: 79 ₴