Пластівці з золотистим відтінком. Коеф. водопоглинання — 400% від ваги. Містить корисні мікроелементи.
Вермикуліт ― це екологічно чистий мінерал з групи гідрослюд, який утворюється в земній корі. Після обробки при температурі 800 С він перетворюється в сипучий лускатий матеріал. З латинської мови його назва перекладається як «черв'ячок». Якщо його почати нагрівати, то пластинки починають перетворюватися в стовпчики, схожі на черв'яків (звідси і його назва). Завдяки вмісту оксидів таких мікроелементів, як кальцій, магній, калій, алюміній, залізо, кремній – вермикуліт є ефективним біостимулятором росту рослини
Вермикуліт – це високопористий мінерал, у якого між лусками знаходиться повітря. Його будова дозволяє домогтися від субстрату необхідних аераційних властивостей, при яких земля не злежується, не утворюється кірка на її поверхні, вона залишається пухкої.
Він позитивно впливає на розвиток кореневої системи. Він легко вбирає вологу і легко віддає її рослині, створюючи оптимально вологе середовище для живлення коренів.
Коефіцієнт водопоглинання вермикуліту – 400% (100гр. вермикуліту поглинає 400 мл води).
Сьогодні вермикуліт дуже широко використовується при вирощуванні рослин на гідропоніці. Подібну популярність він придбав в силу своїх виняткових властивостей.
Переваги вермикуліту:
• поліпшити структуру легких (піщаних) і важких (глина і суглинки) відкритих ґрунтів;
• оптимально регулювати повітряно-вологістний режим;
• активно стимулювати ріст кореневої системи і рослини в цілому;
• зменшити кислотність і процес засолення незмінних грунтів на 8-14%;
• збільшити ефективність дії добрив;
• знизити захворювання кореневою гниллю;
• збільшити збереження овочів і фруктів на 10-16%;
• збільшити врожайність на 12-17%.
Застосування вермикуліту:
Вирощування овочів на вермикуліті.
Внесення спученого вермикуліту разом з картоплею при посадці ( 0,5 склянки -1 жменю спученого вермикуліту фракції 2-4 мм або фракції 1-2 мм) на лунку дозволяє досягти оптимальної крупності бульб у посушливий час року. Найбільш ефективно застосування вермикуліту в поєднанні з комплексом мінеральних добрив (азотно-фосфорним і калійним, у співвідношенні 1:1:1).
Пророщування насіння на вермикуліті.
На початковому етапі насіння проращиваемой культури змішати з вологим вермікулітом спученим фракції 1 мм, расфасовав в поліетиленові пакети, помістити в тепле місце до їх проростання. Пророщене насіння висіваються в ємності з грунтосумішшю, яка складається з 1 об'ємної частини вермикуліту фракції 2 мм і 2-х частин грунту. Правильно приготовлена грунтосуміш допоможе швидше зійти розсаді, вберегти її від кореневої та стеблової гнилі (чорна ніжка). Перед посівом насіння у відкритий грунт в грядку по всій довжині вноситься вермикуліт фракції 2 мм або 1 мм і вермикуліт фракції 4 мм (50:50), з розрахунку 1 столова ложка на 10см.
Багато тепличних господарств працюють за «голландською технологією». У своїй технології вони використовують вермикуліт спучений фракції 1 мм або 2 мм як присипки, після внесення насіння в грунт.
Пересадка рослини в молодому віці (пікірування).
Використовується грунтосуміш до складу якої входить 1 об'ємна частина вермикуліту фракції 1-2 мм і 2-3 частини грунту, все ретельно перемішується і розноситься по стаканчиках.
При висаджуванні розсади у відкритий ґрунт для кращого вкорінення в кожну лунку додати 2-3 столових ложки спученого вермикуліту фракції 1 - 2 мм, краще фракції 2– 4 мм. Таке внесення вермикуліту допоможе підтримати постійну вологість біля кореневої системи і полегшить догляд за рослинами.
Приготування компостів.
Ефективно відзначається внесення вермикуліту для приготування компостів. Для цього використовують підстилковий гній, пташиний послід, торф, подрібнена солома і стебла різних культур, за винятком бадилля картоплі, помідорів і огірків. На кожен центнер органічної суміші додають 3-4 відра спученого вермикуліту фракції 2 – 4 мм.
Живцювання c застосуванням вермикуліту.
При живцюванні різних культур застосовується субстрат з спученого вермикуліту фракції 1-2 мм і торфу в об'ємному співвідношенні 1:1. Реакція середовища торфу слабокисла (рн-5,6), а у вермикуліту нейтральна або слаболужна (рн – 6,8-7), що, згідно з результатами вкорінення є сприятливим для живців більшості культур. Коренева система черешка при таких умовах формується більш розвинена. Найбільш ефективним стає субстрат просочена мінеральними добривами. Вплив такої суміші, в першу чергу, позначається на кількості коренів першого порядку, їх довжині і обсязі, а так само на терміни пробудження нирок. Характерно, що позитивний вплив мінеральних сумішей в субстраті продовжує позначатися на місці висадки і вкорінення навіть на другий рік.
Вирощування саджанців на вермикуліті.
Для кращого вкорінення саджанців плодових, ягідних і декоративних культур рекомендується застосовувати вермикуліт до 30% від обсягу лунки фракції 2-4 мм або фракцій 2-4 і 4-8 мм у співвідношенні 1:1. Завдяки своїй будові пористі гранули вермикуліту вмить вбирають вологу і добрива, віддають їх поступово, створюючи сприятливі умови для живлення кореневої системи.
Мульчування грунту.
Для мульчування пристовбурних кіл плодових дерев використовують вермикуліт спучений фракції 4-8 мм, 2-4 мм (1:1), при цьому витрата складає 6-8 л на 1 кв. м.; під ягідні кущі ― 3-5 л на 1 кв. м.; під квіткові кущі ― 2-3 л на 1 кв. м. Для мульчування необхідно перекопати грунт навколо кореневої системи дерева або куща, посипати вермікулітом і закрити його в грунт.
• При вирощуванні декоративних газонів і галявин перед посівом вноситься 4-5 л на 1кв.м. вермикуліту марки КВВ - 2. Така добавка допоможе значно швидше проростити насіння і полегшить вашу роботу на залицяння за покривом.
Зберігання овочів і фруктів в вермикуліті.
Вермикуліт спучений мало гігроскопічний, при вологості 40-60% його вологість становить 6-8%, при 100% ― не більше 10-11%. До того ж, він володіє високою адсорбційною ємністю по відношенню до різних продуктів газообміну плоду. Ці особливості дозволяють використовувати вермикуліт спучений для зберігання овочів, фруктів та цибулин квітів. При цьому зменшується рівень відходів, що виникають у разі розвитку гнилі, сповільнюються процеси росту в бульбах, зберігаються смакові якості та харчова цінність овочів і фруктів. Пересипаючи плоди при тарному і безтарному зберіганні можна зберегти врожай, забезпечивши себе на тривалий час смачними, здоровими і корисними продуктами. Овочі або фрукти закладаються в ящики пошарово, перекладаючи кожний ряд плодів шаром спученого вермикуліту, товщина якого, в залежності від розміру плодів коливається від 2 до 5 див. На другий рік використаний вермикуліт можна застосовувати після прожарювання або просто вносити його навесні в грунт (без прожарювання).
Вермикуліт для кімнатних рослин.
Той, хто пробував вирощувати декоративні культури в домашніх умовах, на відкритому грунті або в теплицях, стикався з проблемою злежування і затвердіння грунту. Вона тягне за собою обмеження доступу повітря й вологи до кореневої системи рослин. Рослина розвивається повільно, часто старіє і гине. Також квітникарі і городники стикаються з проблемою загнивання коренів рослини від переливу або вимивання корисних речовин з ґрунту при використанні різних добрив і добавок. Щоб уникнути цих неприємностей і домогтися більшої ефективності незмінних земляних сумішей, рекомендується додавання невеликої кількості вермикуліту – мінералу, який за багаторічними спостереженнями досить ефективно створює сприятливий мікроклімат для розвитку кореневої системи та рослини загалом. Вермикуліт дрібних дрібних (до 1 мм) фракцій використовують у чистому вигляді або у складі легких сумішей (наприклад, з торфом або піском у співвідношенні 1:1).
Поради квітникарям по використанню агровермікуліта:
• Використаний один раз вермикуліт годиться для подальшого використання тільки після прожарювання.
• Обов'язково промивайте вермикуліт в проточній воді перед використанням.
• Пам'ятайте, що при застосуванні вермикуліту може діагностування деяких грунтових шкідників (сциариды, борошнистий червець).
• При вирощуванні рослин в чистому вермикуліті й полив жорсткою водою може відбутися зсув рн в лужну сторону . Тоді рослина буде мати пригнічений вигляд, погано рости і розвиватися. Тому слід бути обережним ― користуватися процідженої водою, кип'ятити її чи використати засоби для пом'якшення води.
• Вермикуліт довго віддає воду рослині (порівняно з перлітом), тому при поливах не слід надмірно перезволожувати грунт. Детальніше: https://ovi.in.ua/p705696-vermikulit-ovi.html
Основні атрибути | |
---|---|
Виробник | Ельза |
Країна виробник | Україна |
Об`єм | 1 л |
Тип | Вермикуліт |
- Ціна: 65 ₴